Search
  • mharebrown

Utisci sa jesenje fešte

Divan dan koji nam je podarila jesen 18. novembra bio je idealan za našu feštu, koju smo, u ciklusu Stađunskih, organizovali drugi put. Duž gelendera, šipki ili gvožđa bilo je postavljeno 18 stolova na kojima su se predstavila 24 izlagača plus prirodnjački sto na kojima smo se izbliže upoznali sa tim čudnim voćkicama kojima nas priroda daruje od septembra do novembra. Ko je želio mogao je da sazna sve o njima iz prve ruke od dame koja lokalnu floru ima u malom prstu, inžinjera hortikulture Milice Berberović. Žižule nije bilo na stolu, a sve ostalo jeste: košćela, maginja, rogač, kake, kivi, kesteni ili kostanji, šipak i poneki citrus. Mandarine svakako, čak i na poklon, zahvaljujući preduzeću Voćko koje je sponzor fešti. Zaplesalo se uz odmah u taktu koračnice jer fešte tradicionalno otvara nastup Mažoret kluba Lily. Ovoga puta su nam se predstavile juniorke koje su svoju paradu počele na hercegnovskom trgu. Nešto kasnije plesalo se u salsa ritmu – Bayamo salsa klub koji smo predstavili na ljetnoj fešti okupio je svoje članove za ples na ulici i to je, koliko zbog njihove vještine toliko i zbog osmijeha koje ovi plesači nikad ne skidaju sa lica (po čemu vidimo koliko uživaju) izgledalo predivno. Srećni smo što promovišemo ples – plešimo da bi bili zdraviji i srećniji. Nastup Petra Kraljevića zaključio je muzički program na Jesenjoj fešti.

Prezentacije naših izlagača možete pratiti po fotografijama sa fešte. Najmlađi samostalni izlagač bila je Marija Urdešić koja živi na Luštici, a u gostima su nam bili članovi klastera Probaj domaće. Novi proizvod na našoj fešti bilo je vino od šipka pod nazivom ZOR i matični sok i čaj od divljeg šipka koji proizvodi u Morinju porodica Vidović. Naši stalni izlagači su već standardno predstavili proizvode stavljajući u prvi plan one od jesenjih plodova. U oblasti rukotvorina predstavilo se pet novih izlagača.

Posebna priča bio je donatorski sto na kome je učestvovalo devet izlagača tokom tri sata. Počelo je uz elegantnu postavku pekare poslastičarnice Tajna, bogato dekorisane mafine i prelijepu tortu koja je izmamljivala uzdahe. U drugom satu su se predstavili Bakery cake shop Tažex Zdravo Zelenika, Poslastičarnica - pekara Šušić, Organizacija žena Herceg Novi, Organizacija žena Bonaca iz Zelenike, Gradska kafana i Marina Stanišić čuvena po Bokeškim gulozecama, u koje je ovoga puta uspjela da utne mnoge jesenje plodove, pa čak i košćelu! Završni sat je protekao sa ništa manje entuzijazma posjetilaca i donatora – nastupila je uz naše Ruke žena sa sto ruku Jovanka Stamenković. Centralni eksponat iz Jokine kužine bila je bundeva koja je u sebi krila tradicionalno primorsko jelo pašta-fažolu i pored toga čorbu od te bundeve – isto tako toplu, baš kad je bilo vrijeme ručku. Kolači su do kraja mirisali, pretežno na rogač i – nestali! Donatorskom prodajom ovih tridesetak slatkih eksponata tokom tri sata stavljeno je u našu kutiju 242€. Prihod smo namijenili pripremi publikacije Stađuni sa recepturama izabranim na našim feštama u 2017. Dio prihoda u iznosu 100 € uz isto toliki prihod od prodaje knjiga Bokeške gulozece uplaćen je Nevladinoj fondaciji Iva Bijelić.

U sklopu Jesenje fešte, u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Ivan Goran Kovačić“ bila je organizovana, na staklima izloga novskih butiga izložba radova učenika, polaznika likovne sekcije koju vodi Ksandra Popović. Fenomenalni radovi nastali su dva dana ranije na svojevrsnom kreativnom performansu u Svečanoj Sali Škole! Atmosfera kojoj smo svjedočili tog dana je bila fantastična, prikazane ideje i vladanje različitim tehnikama su za svaku pohvalu. Manji broj radova je nažalost neprikazana, ali ne i zauvjek! Početkom marta ova postavka pojačana radovima iz prethodne postavke na fešti 2015.“Ulica šipka“ naći će se u SPA Galeriji Instituta Igalo. Nemojte propustiti da vidite šta mogu naši mladi umjetnici sa malo materijala, podstreka i inspiracije.

Bilo je lijepo i opušteno – čini nam se i danas kao i tog 18. novembra. Za nas kao organizatore puno je značila logistička podrška hercegnovskih javnih preduzeća koordinisana iz Sekretarijata za društvene djelatnosti. Iako je fešta podržana sredstvima Turističke organizacije bila je dobrodošla pomoć sponzora. Radius i Reklame Svijet sa nama su bili na svim feštama kroz štampani materijal. Hvala za oslonac koji smo našli u Vama: Cicak Akustika, predstavnici medija, prije pomenuti Voćko i svi učesnici i izlagači!

Tako je završena deseta stađunska fešta. Počinje novi godišnji ciklus. Uskoro ili već je zima, a u njenom okrilju zriju najslađe i najljuće – od sveg voća najljepše naranče. Kročite u neki novski đardin, uberite i probajte, ako su zrele – zasučite rukave pa se, dok dlanom od dlan, vidimo na Maloj fešti od naranče!

Slike i utisci sa fešte - klikni ovdje...


61 views0 comments

Recent Posts

See All