Search
  • mharebrown

Najava male fešte od naranče

Dragi prijatelji,

Ne treba da Vas zabrinjava oblačno nebo i par kapi kiše koji će potrajati do danas popodne. Sutra je dan za Malu feštu od naranče, koja se održava po peti put, o kojoj razgovaramo tokom cijele godine, jer je od početka postala omiljena fešta Novljana i mnogih Bokelja. Ko je posjeti zavoli je. Ostala je imenom Mala ali po broju učesnika je znatno porasla. Izlagači, uz naše Udruženje prijavljeno ih je 35, kao i izlagači na donatorskom stolu kojih je petanaestak.

“Naranča se odomaćila i postala sastavni dio bokeških obala, postala dio najznačajnijih običaja, ušla u kužine, postala lijek i hrana, dar i uzdarje, simbol ljepote, plodnosti, bogatstva i vječnog života, otmjenosti i raskoši… “ pisao je Mašo Čekić uoči prve fešte 2015. u autorskom tekstu “Naranča za sreću”. Nikola Malović pisao je o raskrsnici “…na kojoj se skrenulo u zimu 1967, u Norveškoj, kada se grupa novljanskih turističkih poslenika i beogradskih novinara zapitala kako da pak privuče naše ljude – zimi? Jedni su kazivali:

Imamo na tone pomorandži, napravimo Praznik naranača, pa da guštamo – kad smo već s temperaturom u plusu, pod drvoredima divlje naranče duž Njegoševe ulice! Drugi su predlagali: Imamo more mimoza, pa nek iz njih izraste Praznik mimoze!” Mimozi je uskoro 50, a našem “Prazniku naranača” kako je Nikola naslovio citirani tekst kojim smo najavili drugu Malu feštu, tek pet godina. Brojne su ideje koje smo realizovali, ali ih ne ponavljamo svake godine, (a bilo bi lijepo) i brojne će još sazriti jer je interakcija sa Novljankama i Novljanima oko Naranče najživlja i traje kroz svih 12 mjeseci. Iz nje su proizišle još tri Stađunske fešte, svaka na svoj način bogata i potentna: turistički, preduzetnički, najviše u onom dijelu koji nas je pokrenuo na akciju – da ZAJEDNO, pomalo, svako koliko umije i može, učinimo ove novske ulice veselim mjestom okupljanja, razmjene, pa i humanosti. “Kada ti naranča daruje plodove_Koji joj grane obiljem pozlate_Prisjeti se svih nemoćnih kojima bi njeni plodovi mogli snagu da vrate.“ Boka Pušić (Mala fešta od naranče 2017). Donacije posjetilaca sa sutrašnje fešte biće usmjerene na projekat Patronažna pomoć za djecu sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja koji po smjernicama Komisije za usmjeravanje djece sa invaliditetom sprovodi Kolo srpskih sestara Herceg Novi.

Specijalan ‘začin’ fešti biće demonstracija kulinarskih vještina Novljanke Mirjane Martinetti, koja će tokom fešte prikazati pripremu nekoliko lakih jela sa narančom koja će se takođe moći degustirati, a odaće tajne za neka tradicionalna jela Bokeške trpeze. Mažoretke kluba Lily i mališani iz Hercegnovskih vrtića kostimirani kao neodoljive narančice biće sa nama i ovog puta.

Dobrodošli,

Udruženje RUKE


12 views0 comments

Recent Posts

See All