top of page

arTTown

arTTown je projekt koji čini dostupnom i vidljivom umjetnost i umjetnike u 'gradu umjetnika'.

 

Ovaj projekat je izrastao iz višegodišnjih susreta sa stvaraocima svih profila: akademskim slikarima i oni priznatima u strukovnim udruženjima, amaterima, primjenjenim umjetnicima, umjetničkim fotografima, alternativcima..., a najviše tokom realizacije projekta RUKE Dani kreativnosti 2005-2012. Herceg Novi je grad sa nevjerovatnim brojem stvaralaca u odnosu na broj stanovnika. Preko 150 aktera iz oblasti vizuelnih umjetnosti je samo deseti dio svih koji su okupljeni u udruženjima, javno nastupaju ili stvaraju udaljeni od očiju javnosti. Taj potencijal može da unekoliko obnovi auru Herceg Novog kao Grada umjetnika i ovaj projekat je posvećen tome. Grad umjetnosti – umjetnički grad je koncept sa kojim se može profilisati turistička ponuda. arTTown je platforma na kojoj se ujedinjuju kapaciteti stvaralaštva i prezentacije na način koji će obogatiti kulturnu (turističku) sezonu i originalna umjetnička djela, umjetnine i suvenire u ručnoj izradi neposredno ponuditi turistima i građanima na marginalizovanim, a vrlo atraktivnim lokacijama: stepeništa, parkovi, određene lokacije uz Šetalište.

 

Prvi projekat arTTown-a bio je BorNew – novogodišnji, novski bor koji je izmašatao i realizovao skulptor Dragan Tešanović. Ova četiri metra visoka figura od nerđajućeg čelika postavljena je 25. decembra 2014. godine u parku između hercegnovske Pošte i Dvorane PARK. Novski bor ili Novorođenče  (BOR NEW BOR NEW) je plod kreativne saradnje Hercegnovskog pozorišta i Udruženja Ruke i kao određena ‘produkciono-umjetnička inicijativa’ vijesnik projekta koji se tek razvija.

 

Novom godinom inspirisana prostorna instalacija – umjetnička jelka bila je i alternativa uobičajenim, prirodnim i artificijelnim novogodišnijm jelkama, a sadržala je odbljeske svakodnevice, u prepoznatljivom stilu Dragana Tešanovića.

 

Na Fešti na skalama u septembru 2015. realizovali smo prvi put arTTown izložbu kao svojevrsnu promociju projekta u kom smo partneri sa Hercegnovskim pozorištem. Nabavljen je dio mobilijara pogodan za izlaganje na otvorenom. Na izložbi su učestvovali: Nikola Ćurčin, Izabela Matoš, Goran Vukčević, Vitka Vujnović, Vojislav Vojo Kilibarda, Milovan Bajić, Ilija Martinović, Jason Gold, Jelena Vasiljević Perišić, Lala Palavršić Drecun, Anita Šimić, Isidora Stamatović Bigović, Mikica Ćurčin, Ljudmila Golovko, Đuro Beli Prijić i Zoran Bulatović.

 

Uslijedile su humanitarne izložbe. Prva je organizovana 24. oktobra 2015. godine na Trgu Nikole Đurkovića. Pozivu da se priključe ovoj aukciji za dvoje mladih Novljana odazvali su se: Goran Vukčević, Beli Prijić, Vojo Kilibarda, Anita Šimić, Lala Drecun Palavršić, Dobrica Dinić, Dragica Kosić, Džejson Gold, Boka Pušić, Bato Kontić, Komsa Prijić, Jovana Vujović, Vanja Berberović, Vitka Vujnović i Galerija InArt koja je donirala sliku Voja Vlahovića. Prodato je 16 radova i 345 € je uplaćeno na račune roditelja Žane Međedović i Martina Stepanovića.

 

Druga izložba organizovana je u okviru humanitarnog maratona koji je povezao mnoge muzičare i udruženja iz Herceg Novog. Pridružile su se Galerija „Sue Ryder“ donirajući rad Gojka Dondića – Dona, Radmila Zvicer i Snežana Vukićević Čvoro, a nove radove donirali su Goran Vukčević, Komsa Prijić, Dragica Kosić, Vitka Vujnović i Jason Gold. Postavka u foajeu Dvorane PARK trajala je od 7. do 24. novembra.

 

Preostali radovi na humanitarnoj aukciji prikazani su na arTTown izložbi u okviru Male fešte jesenjih ukusa. Pridružili su se Nikola Ćurčin, Nikša Kosić, prvi put su izlagali Milan Vujnović (crteži) i Goran Lazarević (fotografije).

Tokom novembra prikupljeno je još 330 € koji su uplaćeni da upotpune fond za rehabilitaciju malog Martina.

 

Po istom principu nastavićemo da kondicioniramo projekat do glavne turističke sezone 2016. organizujući jednom mjesečno izložbe na otvorenom. Tokom sledećeg ljeta  (jul - septembar) želimo da u više termina kreativno oživimo još neke lokacije u starom gradu, na Šetalištu, u gradskim parkovima itd.

Za ovaj projekat očekujemo podršku Turističke organizacije Herceg Novog, a posebno i Opštine Herceg Novi koja do sada nije izostala, ali i nadležnih institucija za uređenje svih preduslova za ovakav jedan koncept.

 

Kada je u pitanju promocija grada mogući pravci razvoja su: jednodnevne promotivne gastronomske manifestacije, svetkovine sa muzičkim programima i hepeninzima raznih vrsta,  tematski događaji, sve u cilju ‘začinjavanja’ etabliranog kulturološkog koncepta pučkim, ali sofisticiranim događajima sa obilježjima lokalnog, ‘domaćeg’ gostoprimstva.

 

Ideja vodilja je da Umjetnost (i događaji koji je prate ) ne treba i ne smije da bude dosadna.

 

Ako vidite svoje mjesto u arTTown - u obavezno nam se priključite, biće to mjesto susreta sa umjetnicima koji su već poznati, sa novim stvaraocima, gostujućim umjetnicima. Potrebno je da se upoznamo sa Vašim radom, uz obavezan dogovor radi pripreme izložbenog mobilijara. Čekamo poziv ili mail (Kontakt www.ruke.me ) Fb: grupa RUKE I NVO Ruke

 

arTTown Herceg Novi - svake poslednje subote na Stepeništu 28. oktobra u centru grada.

 

bottom of page