top of page

MALA FEŠTA JESENJIH UKUSA

 

Jesen se malo premišljala, ali nam je ipak dozvolila da i ovoga puta, na otvorenom, proslavimo i njen stadjun sa 'Malom feštom jesenjih ukusa'. Zahvalnice, ovom prilikom, upućujemo na mnogo adresa: Hercegnovska opština bila je pokrovitelj fešte, sponzorima: Herceg fest, Radius, Lighthouse, Reklame Svijet i Voćko; partneri Hercegnovsko Pozorište, Nova Šansa, Fondacija OliviA international i da ne zaboravimo izlagači, pomagači, volonteri.

 

Ova naša prva jesenja fešta počela je berbom divljeg šipka u zaseoku Pestorići od koga smo napravili sok, na tradicionalan način uz savjete i domaći liker meštra Nona. Nakon toga slijedila je radionica dekupaža inspirisanog jesenjim bojama za djecu i odrasle u prostorijama Nove šanse. Ne zna se ko je više uživao, mame ili djeca ali su završne kreacije bile predivne.

 

Jesen je bila i tema oglednog priridnjačkog stola gdje su mališani iz vrtića i osnovnih škola imali prilike da prošire svoje znanje o jesenjim plodovima našeg podneblja uz pomoć Milice Berberović, inžinjera hortikulture. U realizaciji ove radionice pomoć je stigla iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Javnog komunalno stambenog preduzeća. Radionici su se odazvala djeca iz hercegnovskih vrtića, škole Dašo Pavičić i izviđačkog odreda „Orjen“.

 

Dan prije fešte izloge grada je uljepšala izložba 'Ulicom šipka' učenika SMŠ Ivan Goran Kovačić koji su slikali i fotografisali ovaj lijepi motiv pod mentorstvom svoje profesorke Ksandre Popović. Izložba je oduševila sve koji su imali prilike da je vide i kvalitetom dječijih radova i originalnom postavkom. Vrlo smo zadovoljni saradnjom sa radnjama u centru grada. Nadamo se da je ova 'izložba u izlozima' – naša izmišljotina u kontekstu zajedništva u kreativnom pokretu - prva od mnogih.

 

A sama fešta protekla je u istom dobrom raspoloženju i druženju kao i predhodne dvije. Našim redovnim izlagačima pridružili su se i novi, pa su zajedno dočarali magiju jesenjih ukusa i boja. Atmosferi su doprinijeli i grupa Lira, djevojčice iz fondacije OliviA koje su plesale, vezle i prikazale svoje stvaralaštvo, stalne šarmantne gošće fešti mažoretke iz kluba Lili kao i naši muzički ambasadori Boka Bend koji su i za ovu feštu pripremili originalnu pjesmu „Šipak“ (možete preslušati demo snimak).

 

arTTown, izložba hercegnovskih umjetnika doživjela je četvrtu postavku nakon promocije na Fešti na skalama - porasla je u obimu, iako su zbog promjenjivog vremena radovi prikazani u staroj robnoj kući Mješovito. Tokom dvije humanitarne izložbe arTTowna od prodaje djela koje su poklonili hercegnovski umjetnici i knjiga u izdanju Hercegnovskog pozorišta uplaćeno je 675 € u humanitarne svrhe. Po konceptu koji su predložili sami umjetnici arTTown će se održavati svake zadnje subote u mjesecu i promovisati 'umjetnost na otvorenom'.

 

Uz zabavu i druženje u okviru Male fešte jesenjih ukusa organizovana je i humanitarna aukcija za Martina Stepanovića, našeg malog sugradjanina koji je na rehabilitaciji u Beogradu. Vrijedne Novljanke su donirale torte i druge delicije koje su same po sebi bile izložba za sva čula. Deset torti donirale su Jokina kužina, Poslastičarnica Tajna Igalo, Slatka kužina Jelene Bajčetić, Torteria Renate Palaisa, Pekara Zdravo – Tažex Zelenika, NVO Bokeške gulozece Marine Stanišić, Kolo srpskih sestara Herceg Novi, NVO Bonaca Zelenika, Organizacija žena Herceg Novi i Romana Lakićević Jeknić autorka brenda Novska kredenca. Pekara Šušić donirala je izuzetno popularne 'popseve', Mira Vukasović svoj izvrsni sok od šipka, Knjižara SO knjigu Žićenica a i Ruke su svoje proizvode sa radionice za pravljenje soka od šipka ponudile sa kotunjadom.

 

Donacijama je prikupljeno još 670 € - dio su prikuplile aktivistkinje Društva dobrovoljnih davalaca krvi prodajom eksponata na samoj fešti (220 €) a kao donatori otkupnih iznosa odazvali su se JP Vodovod, Javno komunalno stambeno preduzeće, Mjesna zajednica Herceg Novi, JUK Herceg fest, Generalni konzulat republike Srbije u Crnoj Gori, Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Krušo d.o.o. Naša zahvalnost donatorima je neizmjerna.

 

Na ovoj fešti posebnu pomoć pružile su četiri divne djevojke Maja, Dijana, Ivana I Dunja iz Kluba volontera školskog centra, kafići Sport I ‘5’ koji su ustupili prostor I mobilijar. Osim pomenute pjesme ŠIPAK, umjetnički doprinos fešti dali su: Nikola Malović koji je neformalnim ugovorom u Knjižari SO postao naš stalni pisac, što nam je čast s obzirom na tri značajne nagrade kojima su njegova djela nagrađena u poslednjih godinu dana I Vitka Vujnović sa divnom tematskom slikom koja je postala I motiv jednog od naših plakata.

 

Svima hvala!

 

 

 

 

bottom of page