top of page
Search
  • mharebrown

Utisci sa Fešte na skalama

Podržani od Grada I Turističke organizacije Herceg Novi, medija, Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja I Nacionalne turističke organizacije, naših stalnih i novih saradnika I izlagača u organizaciju Fešte na skalama smo krenuli sigurnije ali i ambicioznije.

U Gradskoj kafani je održana uvodna manifestacija Fešte na skalama: Ljetna trpeza. Imali smo namjeru da predstavimo delicije od smokava i grožđa i lokalne specijalitete, a uz njih i vino kao najznačajniji, bar za Mediteran, proizvod od groža. Ponosni smo na učešće vinarije "Savina" koja je brend koji raste u Herceg Novom. Imali smo zadovoljstvo da prvi put u našem gradu i na nekoj našoj manifestaciji predstavimo novoformirani klaster "Probaj domaće" koji je nastupio sa proizvođačima: Vinarija "Brajović" Danilovgrad, farma "Dačević" iz Nikšića, gazdinstvo "Raspopović" iz Danilovgrada, "Seoce" d.o.o. iz Plužina i pekara "Fruttiera" iz Tivta. Ruke kao članovi klastera imale su i svoju prezentaciju sa dva do sada brendirana proizvoda: džemom od domaće (slatke) naranče i džemom od smokava sa đumbirom.

Samu trpezu bilo je teže namjestiti u veličini koja odgovara entuzijazmu naših saradnika, donatora, izlagača - jer oni su sve to, nego potom napuniti primamljivim i lijepim jelima, desetinama tradicionalnih, ali i maštovitih, ukusnih jela. Pridužili su nam se i ovoga puta: Jokina kužina, domaćini iz Gradske kafane,restorani Papagaj i Leut, Organizacija žena Herceg Novi, picerija Touch, Leut, Kotulica, pekare –poslastičarne Šušić i Tajna, Udruženje žena Bonaca iz Zelenike, kolektiv Radija Herceg Novi, Klub zdravlja Boka, po prvi put konobe Gulozeca i Feral i hotel Vojvodina, koji je našem Udruženju omogućio rad u svojim prostorijama.

Pridužili su nam se i ovoga puta: Jokina kužina, domaćini iz Gradske kafane,restorani Papagaj i Leut, Organizacija žena Herceg Novi, picerija Touch, Leut, Kotulica, pekare –poslastičarne Šušić i Tajna, Udruženje žena Bonaca iz Zelenike, kolektiv Radija Herceg Novi, Klub zdravlja Boka, po prvi put konobe Gulozeca i Feral i hotel Vojvodina, koji je našem Udruženju omogućio rad u svojim prostorijama.

Odabir najboljih recepata radi publikovanja zbirke Stađuni na Ljetnoj trpezi prepustili smo publici. Rezultati su sledeći: ubjedljivo na vrhu liste nalazi se Slana torta sa sirom spanaćem pršutom I smokvama iz Jokine kužine sa čak 25 glasova. Prate je, prema glasovima publike sledeća jela: Fugaca sa džemom od smokava (16), pogača (18), kao I pita sa piletinom I smokvom (19) takođe djelo Jovanke Stamenković, tart sa smokvama I grožđem (9) iz Pekare-poslastičarnice “Šušić”, Dinastija torta (32) Organizacije žena “Bonaca” iz Zelenike, crni rižot (23) iz konobe “Feral”, brodet (28) iz konobe “Gulozeca” I Pileća salata sa grožđem (3) udruženja “Ruke”.

Ove, kao i odabrane recepte sa Primavere, Male fešte od naranče i predstojeće Jesenje fešte, sada bilježimo da bi ih objedinili u publikaciju koja će biti svojevrsna ilustracija naše lokalne gastro-kreativnosti. Dobrodošla je svaka pomoć u ovom poslu koji nas očekuje narednih mjeseci: dizajneri, fotografi, ljudi od pera – pošaljite nam svoje predloge i priloge za ovu publikaciju.

Oni koji prate naš rad znaju da fešte prati humanitarni karakter, a donatori su i oni koji izlažu i oni koji konzumiraju jela. Od sredstava prikupljenih na ljetnoj trpezi dio smo namijenili Dnevnom centru za djecu sa smetnjama I teškoćama u razvoju.

Za Feštu na skalama oformili smo malu reprezentaciju kreatorki šešira. Tema je bila ista koja inspiriše I gastro kreativce: plodovi smokve i grožđa i kasno ljeto. Od naših dama Slobodanke Bobe Vukčević, Paule Klisura, Rosande Savčić, Rade Vujičić, Vesne Krivokapić, Danice Aleksić, Jelene Vasiljević, Vesne Vukićević, Željke Mitrović, Nade Gavrilović, Vitke Vujnović, Đurđe Milatović, Svežane Vukićević Čvoro i Zorice Vujnović smo dobili 26 lijepih šešira koje su na dvije terase Gradske kafane prikazale članice KSC DiANo. Na reviji je prikazan nakit, ručno napravljen u radionici Dorra Nuova.

Poseban gušt su posjetiocima ove večeri priuštili plesači Salsa Bayamo kluba iz Herceg Novog.

Sama izložba domaćih proizvoda I rukotvorina bila je vrlo lijepa I uspješna. Tome su doprinijeli učesnici – izlagači: članovi klastera “Probaj domaće” Ramar sokovi Martinići, farma Dačević Nikšić, Bobarević med, Dragica Mirjačić sa proizvodima od drenjine iz Nikšića, DORRA NUOVA i NVO Mladi Romi, Nova šansa, još gostiju: maslinar I proizvođač smokava Bajraktarević iz Bara, Plantaža smokava Mugoša iz Podgorice, domaći izlagači: Lucija Šabović, Smilja Dželebdžić I Nevenka Vujačić ispred Organizacije žena Herceg Novi, Udruženje žena Bonaca iz Zelenike, “Med medeni”, “Lavanda”, “Mahohana”, “Malilini”, Josip Tripović, Dubravka Raičević, Vitka Vujnović, Snežana Vukićević Čvoro, Branislav Popović, Pčelarstvo “Radman”, Slatka i zdrava kuća “Lavanda”, Bojana Govedarica, Ellena Rotai, NVU Ruke, mali brendovi iz Herceg Novog “Med medeni”, “Lavanda”, “Mahohana”, “Malilini”, I najmlađi učesnici fešte Pavle I Mia drugari sa igrališta koji su izložili svoje ekološke proizvode.

Brojne posjetioce animirao je muzikom Boka Bend, u narodnim nošnjama nastupili su članovi KUDa Igalo, a kao i svaki put pridružio nam se mažoret klub Lily.

Fešta na skalama potvrdila je uspjeh prethodne organizovane na Stepeništu 28. oktobra (2015). Ulica, svjetlo, raznolika ponuda, mnogo veselih lica i dobra atmosfera doprinijeli su našem konceptu uličnog festivala. A da li može više i bolje? Naravno! Stigli smo tek do polovine donje etape stepeništa koji povezuje gradski trg sa Škverom. Podsjećamo: prva fešta počela je od knjižare So do ulice Save Kovačevića, potom smo 2016. organizovali na Stepeništu Sima Matavulja Feštu za Ivu. Ove godine uz samo malo podrške razvili smo trajanje fešte na dva dana, predstavili oko 50 izlagača i proizveli spot za pjesmu Uzmi smokvu koji izgleda sjajno!

Da vidite sve foto utiske sa fešte kliknite ovdje.

Fešta na skalama 2017 u Zapisu RTCG


64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page