top of page
Search
  • mharebrown

Jesenja fešta u Herceg Novom

Između dvije velike kiše utkaćemo pripreme i feštu posvećenu jesenjim plodovima i jeseni kao inspiraciji za stvaralaštvo i kreativno izražavanje u različitim oblicima.

Jesenja fešta održava se sutra u centru našeg grada, na početku pješačke zone Njegoševe ulice, i uz Gradsku kafanu. Na maloj terasi ovog objekta biće održana otvorena likovna radionica za djecu u kojoj će učešće uzeti, kao mladi mentori, članovi likovne sekcije srednje škole “Ivan Goran Kovačić”. Njihovi radovi na temu Jesenji plodovi već krase izloge u Njegoševoj ulici. Imamo veoma talentovane mlade saradnike, koje već nekoliko godina predvodi Ksandra Popović, njihova profesorka.

Od dodatnog programa najavljujemo nastup mažoret kluba Lily koji će nakon nekoliko međunarodnih takmičenja opet biti sa nama, vidjećemo juniorke i seniorke koje su bile najbolji mažoret ansambl u svojoj kategoriji na evropskom prvenstvu mažoretki održanom u Soko Banji u septembru. Tokom fešte muzički program povjeren je vokalnom ansamblu Kaldana koja će izvoditi repertoar kompozicija iz Boke, Crne Gore i Dalmacije, rok, pop i klapske pjesme.

Donatorska trpeza od delicija sa jesenjim plodovima biće postavljena od početka fešte. Tema za trpezu su takođe jesenji plodovi od kojih se spremaju uglavnom slatkiši. Šipak, kostanji, rogač, mandarina, kivi, kake, maginja, žižula, ako je ko što na vrijeme napravio, košćela, posebnost su našeg podneblja. Ali i bundeve, dunje i drenjine, sa jesenjim jabukama I koštunjavim voćem biće prisutne na ovoj trpezi. Predstaviće se novo udruženje žena Ruža vjetrova iz Bijele uz Baošićko udruženje Fešte koje nam se pridružilo početkom 2018. godine u ovim humanitarnim aktivnostima, a tu su kao I do sada Organizacija žena Herceg Novi, Bonaca, udruženje iz Zelenike, Udruženje Ruke, Pekara poslastičarnica Tajna koja će prezentovati novi proizvod, Bakery Cake shop Tažex, Gradska kafana Jokina kužina I mnogi drugi koji će doprinijeti kao donatori slatkiša. Prisutni posjetioci koji budu željeli da degustiraju slatkiše će donirajući novac pomoći dalje liječenje dječaka Ermina Tafe, a ova humanitarna akcija se odvija u saradnji sa Fondacijom Iva Bijelić.

Izložba rukotvorina I domaćih proizvoda za koju je prijavljeno preko 40 izlagača, iz više gradova Crne Gore, biće priređena u zoni nekadašnjeg Novskog korza – da podsjetimo prvobitni cilj stađunskih fešti bio je oživljavanje duha I entuzijama u zajednici, u organizovanju događaja pod otvorenim nebom kao reminiscenciji načina života koji se odvijao u svakodnevnoj I živoj komunikaciji na ulici kada se nije govorilo o otuđenju među ljudima. Na sutrašnjoj izložbi biće prezentovano 35 izlagača, na mobilijaru koji smo obezbjedili u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti i Turističkom organizacijom. Nadamo se da ćemo za sledeću feštu imati mogućnost da predstavimo više zainteresovanih izlagača.

Za sutra se nadamo dobrom vremenu I još boljem raspoloženju naših izlagača i posjetilaca.


117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page